Misschien wel mijn favoriete functie van Windows 8 is de Search mogelijkheid. Hij is makkelijk, uniform, snel en vindt daadwerkelijk veel. Over een paar weken wordt Windows 8.1 gelanceerd en in deze versie is er flink gesleuteld aan de zoek functionaliteit. Maar ik heb goed nieuws: 'It just got better!'

Misschien wel mijn favoriete functie van Windows 8 is de Search mogelijkheid. Hij is makkelijk, uniform, snel en vindt daadwerkelijk veel. Over een paar weken wordt Windows 8.1 gelanceerd en in deze versie is er flink gesleuteld aan de zoek functionaliteit. Maar ik heb goed nieuws: "It just got better!"
Contracten
Windows 8 maakt gebruik van contracten. Zeg maar, standaard coding functionaliteit waar je je als developer aan kunt committeren (of beter gezegd, je wordt geacht je er aan te houden).
Zo zijn er contracten voor Share, Settings, PlayTo en Search zodat dergelijke functionaliteit in alle apps op dezelfde manier werkt. Je hoeft dus niet opzoek naar een manier om te zoeken binnen een bepaalde app. Nee, als er gezocht kan worden dan doe je dat via de search-charm aan de rechter kant van het scherm.
De implementatie van een dergelijk contract komt er op neer dat je in je AppManifest kenbaar moet maken dat je app de Search implementeerd. En vervolgens dien je de “OnSearchActivated” eventhandler override-en. Een uitgebreide handleiding is hier terug te vinden.
Windows 8
De functionaliteit in apps is al erg prettig, maar ook manier waarop het binnen Windows zelf is geimplementeerd werkt erg soepel. Als je in het startscherm bent kun je gewoon beginnen met typen. Je hoeft dus niet naar search te gaan, op start te drukken, of wat dan ook. Windows 8 zoekt standaard naar Apps, instellingen en bestanden waarin de zoekterm voor komt.