iPhone, Android apps kennen we inmiddels, maar wat zijn Windows 8 apps? Verschillen deze Windows 8 apps van desktop applicaties en hoe zijn deze apps toe te passen? Content en Touch first is de grootste verandering , maar wat houdt dat in? In dit blog bericht worden de basisprincipes van Windows 8 apps uitgelegd.

iPhone, Android apps kennen we inmiddels, maar wat zijn Windows 8 apps? Verschillen deze Windows 8 apps van desktop applicaties en hoe zijn deze apps toe te passen? Content en Touch first is de grootste verandering , maar wat houdt dat in? In dit blog bericht worden de basisprincipes van Windows 8 apps uitgelegd.

Applicaties vs. apps

Windows 8 apps zijn de apps die te downloaden zijn in de Windows store. De naam app is een afkorting van applicatie wat meteen ook het verschil duidelijk maakt; apps zijn kleine applicaties met een zeer specifiek doel. “Normale” applicaties draaien in de desktop omgeving van Windows 8 en zijn vaak uitgebreider en hebben meer functionaliteit. Waar de scheidingslijn ligt is natuurlijk lastig vast te stellen. In dit blog bericht gaan we verder in op de Windows 8 apps.

Navigatie patronen

Windows 8 apps zijn puur gericht op de content. Zo staan er bijvoorbeeld geen menu- of statusbalken meer in beeld. Dergelijke functionaliteit is vervangen door “app. bars” die alleen in beeld verschijnen als je er om vraagt. De navigatie is een secundair onderdeel van de app, waardoor Microsoft stelt dat alle apps de keuze dienen te maken uit een tweetal navigatie patronen. Zo kun je kiezen voor de meest eenvoudige - de Flat navigatie (ook wel Tab bladen genoemd). Dit “menu” kun je dan ook tonen in de bovenste app bar. Of je kiest voor een hiërarchische opzet van je navigatie. Deze navigatie bestaat uit een drietal content niveaus, een zeer flexibele manier van navigeren en dynamisch op te bouwen.
Windows 8 app Flat Navigatie patroon Windows 8 app hiërarchisch Navigatie patroon

Content niveaus

Alle content van een app met hiërarchische navigatie is te verdelen in een drietal niveaus. De belangrijkste is de hub laag, het gezicht van je app. Dit is de “pagina” die je ziet wanneer de app wordt geopend en toont de meest belangrijke onderdelen van je app. Vanuit de hub is het mogelijk om naar zowel de selectie laag of de detail laag te navigeren.
Windows 8 app Contente niveaus

Hub

Zoals gezegd is de hub pagina de eerst pagina van je app. De content die hier getoond wordt is altijd horizontaal gepositioneerd. Door te pannen kunnen gebruikers snel een glimp opvangen of zien wat er nieuw is van alle content die geboden wordt in je app.
Hubs bestaan uit content van verschillende losstaande categorieën/ secties. Iedere sectie laat zijn nieuwste/ belangrijkste content zien in de hub. Hierdoor biedt de hub veel visuele elementen wat de gebruikers aantrekt en dieper de content lagen in trekt.

Sectie pagina’s

Hierin wordt content getoond uit een bepaalde categorie/ sectie. De content wordt hier getoond op een manier die het beste bij de betreffende content past. Zo zal iedere sectie een eigen lay-out hebben afhankelijk van de content.
Door content te groeperen en horizontaal te plaatsen kan een sectie gebruiksvriendelijker worden. Iedere sectie toont dus een eigen soort content waardoor deze content ook een eigen soort detail pagina heeft.

Detail pagina’s

Dit is de derde content laag van een app. De manier waarop hier informatie wordt getoond kan behoorlijk verschillen per detail pagina. De detail pagina’s bevatten - zoals de naam doet vermoeden - details, maar kunnen ook functionaliteiten bevatten. De inhoud van een detail pagina met details kan verschillen van het weergeven van een enkel object tot het tonen van een heleboel informatie.

Programmeren van een Windows 8 app

Windows 8 apps kunnen ontwikkeld worden in meerdere programeer talen: C#, C++, VB.NET of HTML. De mogelijkheid om met HTML5 een app te ontwikkelen is nieuw en dient de drempel te verlagen voor diegenen die twijfelen om een Windows 8 app te bouwen. Zelfs zonder specialistische kennis van HTML, CSS en JavaScript moet je een begin kunnen maken met je eerste Windows 8 app. Microsoft heeft gekozen voor de chakra engine (de JavaScript engine van Internet Explorer) en ondersteunt geen webkit.

Windows store

Als ontwikkelaar van een app sta je voor de keuze om je app gratis of betaald aan te bieden. Wanneer je kiest voor een betaalde app heb je de mogelijkheid om de consument te laten betalen via Microsoft (dat kan via creditcard of PayPal). Je moet dan echter 30% van de eerste € 25.000,- en daarboven 20% afdragen aan Microsoft. Op de korte termijn is Microsoft niet van plan om een iDeal betaalmogelijkheid aan te bieden voor de consument in de Windows Store. Wil je wel consumenten de mogelijkheid bieden om met iDeal te betalen, dan kun je een custom in-app aankoop optie inbouwen.
Iedere aankoop in de Windows store wordt gekoppeld aan je live id. De gekochte apps kunnen dan ook op alle apparaten met hetzelfde live id worden geďnstalleerd. Gebruikers van een computer zijn gekoppeld aan het live id in plaats van de computer. Hierdoor is het niet zo dat alle gebruikers van één computer dezelfde apps hebben. Het is mogelijk om tot maximaal 5 gebruikers aan één live id te koppelen.

Windows 8 app promotie

Wanneer je je app in de store hebt geplaatst, wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen je app gaan downloaden. Hiervoor zijn zaken zoals beoordelingen, reacties, etc. van groot belang. Deze promotie kun je opzetten door een website te ontwikkelen voor je app. Deze website kun je vervolgens door middel van SEO en SEA promoten. Ook zijn in-app banners een mogelijkheid: je plaatst dan in andere apps een kleine advertentie die je vervolgens betaald per klik. Microsoft komt binnenkort met een app promotie kit om je te helpen je app zo effectief mogelijk in de markt te zetten.