Netwerkbeheerders gebruiken PowerShell om processen te automatiseren en te beheren in Windows, Linux en macOS. Microsoft Windows PowerShell is een open source taak-gebaseerde automatiserings- en configuratie management framework. Ook is het een scripttaal dat is gebouwd op het .NET framework. Met PowerShell worden complexe handelingen een stuk eenvoudiger gemaakt. Wil je weten wat het nog meer allemaal kan? Lees dan nu verder, want we gaan dieper in op de vraag ‘Wat is PowerShell?’.


Beginnen met Windows PowerShell + shortcuts

Een shell is een gebruikersinterface dat toegang geeft tot de verschillende services van een besturingssysteem. Dit schild kan worden gebaseerd op een opdrachtregel of een grafisch gebruikersinterface (GUI). PowerShell is ontworpen voor het verbeteren van de opdrachtregel en scripting-omgeving.

Binnen Windows PowerShell is het gemakkelijk om verschillende functionaliteiten te ontdekken. De zogeheten Command-lets (cmdlet) worden in PowerShell gebruikt om eenmalige acties mee uit te voeren. Door ‘Get-Command *-Service’ in de gebruikersinterface kan je een lijst met alle cmdlets oproepen. Zo kan je in één keer zien welke functionaliteiten PowerShell jouw te bieden heeft.

Nadat je alle functies in PowerShell hebt gevonden kan je ‘Get-Help’ intikken in combinatie met een cmdlet om meer informatie over de specifieke Command-let te vinden. Als je meer wil weten over de cmdlet ‘Get-Service’ kan je ‘Get-Help Get-Service. Get-Service’ intikken om meer informatie te verkrijgen.
 

Groot pluspunt is de consistentie in PowerShell

Het beheren van shells kan een complexe taak zijn. Consistentie van een interface maakt het beheren van de systemen een stuk eenvoudiger. Echter staan shells en scripts COM-objecten niet bekend om hun consistentie. De consistentie van PowerShell is daarentegen een van de belangrijkste kernmerken!

Veel developers zijn op zoek naar een eenvoudige manier om cmdlets op een simpele wijze te kunnen sorteren. Als je de Sort-Object cmdlet key beheerst, kan je elke Command-lets bij PowerShell sorteren. Het ontwerpen van functies om cmdlets te sorteren is nu niet meer nodig. Microsoft PowerShell beschikt namelijk zelf over een framework met de belangrijkste functies om de consistentie te behouden. Hierdoor hoeven ontwikkelaars geen additionele keuzes meer te maken. Wanneer alle variabelen hetzelfde zijn, is het ontwikkelen van de cmdlets stukken eenvoudiger.

Interactief en script-omgevingen

De Windows Command Prompt biedt een interactieve shell met toegang tot opdrachtregelprogramma's en eenvoudige scripts. Windows Script Host (WSH) heeft scriptbare opdrachtregelprogramma's en COM automation-objecten, maar biedt geen interactieve shell. PowerShell combineert een interactieve shell en script en kan toegang krijgen tot de opdrachtregelprogramma's, COM-objecten en .NET-class bibliotheken. Dankzij de combinatie van deze functies zijn de mogelijkheden voor interactieve gebruikers, script schrijvers en systeembeheerder enorm.
 

Verzenden van objecten in PowerShell

De uitvoer van een cmdlets is een object. PowerShell is dus gebaseerd op het object (en niet op teksten). Je kan uitvoer-objecten via de pijplijn verzenden naar een andere cmdlets als invoer. Deze pijplijn biedt een vertrouwd interface voor mensen die al ervaring hebben met andere shells. In PowerShell is dit concept uitgebreid door het sturen van objecten in plaats van tekst.

PowerShell leren doe je bij Master it Training

Nu je hebt kennis gemaakt met PowerShell is het tijd om je nog verder te verdiepen in de mogelijkheden. Zo kan jij nóg meer uit je werk halen dan je al kon. Wij hebben diverse trainingen die hier aan kunnen bijdragen.

Wil je starten met Powershell? Dan is de Training Automation Administration with Windows PowerShell de training die je zoekt. Voor SharePoint Administrators hebben wij de PowerShell Training voor Sharepoint Administrators. Meer weten over de Desired State Configuration van Powershell? Ga dan aan de slag met de Training PowerShell 5.0 and Desired State Configuration. Deze training legt de focus op de DCS. Ben je een gevorderde gebruiker dan is de Training Advanced Automated Administration with Windows PowerShell perfect voor jou.

Niet zeker welke training het beste bij jouw werkzaamheden past? Neem dan gerust contact met ons op. Onze opleidingsadviseurs leggen je graag de verschillen uit tussen de trainingen en kiezen samen met jou de juiste training uit. Bel 040 23 23 390 of chat via de chatknop rechtsonder.