HTML staat voor HyperText Markup Language. HTML5 is hiervan de meest recente versie. HTML 5 is het hoofdingrediŽnt van bijna elke website op het internet. Wil jij weten hoe je mooie websites bouwt? En wil je leren hoe je een succesvolle webdeveloper wordt? Om hiermee aan de slag te gaan, dien je eerst HTML5 onder de knie te krijgen. In dit artikel vertellen we je meer over HTML5 en wat je er allemaal mee kan. Ook vertellen we je hoe je een master kunt worden in het gebruik ervan!


Hoe werkt HTML5 eigenlijk?

HTML5 is een front-end opmaak taal en gebruikt zogenaamde tags om de voorkant van een webpagina structuur te geven. Je kunt het zien als het skelet van een internetpagina, die je de bouwstenen geeft om mooie websites te bouwen. HTML5 maakt gebruik van tags zoals:

<html>
    <body>
         Hier staat zichtbare tekst.
    </body>
</html>

Binnen deze HTML-tags kun je andere tags en zichtbare tekst plaatsen. Zo wordt bijvoorbeeld voor het weergeven van een paragraaf de <p> </p> tag gebruikt. Doordat HTML5 een wereldwijde standaard is, is het geschikt voor elke browser. Je kunt tegenwoordig zelfs mobiele apps bouwen met HTML5.

Wat is het verschil tussen HTML en HTML5?

Wat is het verschil tussen HTML en HTML5? Sinds de nieuwe versie in 2014 uitkwam, is HTML5 een krachtigere taal geworden. Veel oude tags zijn opgeruimd, en nieuwe tags zoals <video> hebben een duidelijkere functie.

Door nieuwe features zijn er minder audio/video plug-ins nodig, is geolocatie toegevoegd en kan er makkelijker met servers gecommuniceerd worden. HTML5 beschikt dus over functionaliteiten die vroeger alleen met complexe back-end talen zoals C#, PHP en Java mogelijk waren.

HTML5 en CSS3 

Terwijl HTML5 de structuur weergeeft, bepaald CSS3 de opmaak van een website. CSS staat voor Cascading Style Sheets. In deze sheets geef je aan hoe je HTML-tags weergeven mogen worden. Zo kan je met CSS3 makkelijk je HTML5 tags bewerken, door bijvoorbeeld de grootte en kleur van teksten te veranderen of door de plaats van elementen op de website aan te passen. Een goede webdeveloper heeft kennis over zowel HTML5 als CSS3.

De verschillende tools voor HTML5

Voor het worden van een all-round webdeveloper is gereedschap benodigd. Voor HTML5 bestaan diverse tekstverwerkers. De meest eenvoudige tekstverwerker is Notepad++. Als je wat meer functionaliteit wilt en je je code makkelijker wilt lezen, kijk dan eens naar Visual Studio, Sublime en/of Atom. 

Deze zijn allen gratis te downloaden en makkelijk te installeren. Om de code in je browser te draaien, dien je een lokale server in te stellen op je pc. Een makkelijker trucje is om in de broncode van bestaande websites te kijken. Wanneer je binnen je browser op F12 klikt, zie je de HTML-code van een website en kan je deze direct bewerken. Zo kan je oefenen en zie je direct resultaat.

Ook een HTML5 ontwikkelaar worden?

Wil je een echte HTML5 expert worden? Een front-end (web)developer worden begint bij het begrijpen van de basics van HTML. Download en installeer bijvoorbeeld een gratis tekstverwerker zoals Atom, of gebruik de TryIt editor van W3 schools. Hier leer je om met tags en elementen, om een goede websitestructuur neer te zetten. Oefen bijvoorbeeld met de <div>, <h1>, <p>, <a> en <ul> tags.

Tabellen maken met de <table> tag is de volgende stap. Wanneer je de basics onder de knie hebt, kan je deze leren te bewerken met CSS. Maak bijvoorbeeld eens een webpagina naar je eigen voorkeur. Een goede developer wordt je door te oefenen, oefenen en oefenen!

Ook leren hoe je websites en (web)apps maakt?

Met de HTML5 trainingen van Master it ben je binnen no time een HTML5 expert. Tijdens de verschillende HTML5 trainingen worden alle facetten van HTML uitgelegd en toegepast. En heb je al enige voorkennis? Bij Master it focus je op de onderdelen die je nog niet begrijpt of waar je ondersteuning in wilt hebben, dankzij onze unieke lesmethode Active Learning.

HTML Training

Voor de echte beginners bied Master it de training Getting started with HTML5. Voor wie ervaring heeft met HTML, maar alles wil leren over de nieuwe features van HTML5 heeft Master it de training HTML5 Application Programming Interfaces. Voor het maken van webapplicaties en Windows store apps kan je terecht bij de training Programming in HTML5 with JavaScript and CSS3. Ook als je al een goede basis hebt kan je bij Master it nog terecht voor een training zoals de training Advanced Windows Store App Development Using HTML5 and JavaScriptbijvoorbeeld. In deze training leer je onder andere werken met de Push Notification Service (WNS) en het creŽren en gebruik maken van achtergrondtaken.

Al deze trainingen worden gegeven door een professionele trainer die jou zal trainen door middel van Active Learning. Bij Active Learning bepaal jij zelf wanneer je wat leert, geen klassikale docent die te snel over onderwerpen heen praat of uitgebreid gaat uitleggen over iets wat je toch al begrijpt. De trainer functioneert als een coach die jou stuurt waardoor jij uiteindelijk het gewenste eindresultaat bereikt. Een van onze trainers is Christian Peeters, kom meer over hem en zijn ervaringen als trainer te weten in onze blog!

Wil je meer weten over de HTML5 trainingen bij Master it Training, laat dan hier onder je gegevens achter en wij helpen je bij het vinden van het juiste traject.
  Meer informatie??