Samen vormen de Java Development Kit (JDK), de Java Virtual Machine (JVM) en de Java Runtime Environment (JRE) een krachtig trio van Java-platformcomponenten voor het ontwikkelen en uitvoeren van Java-toepassingen. Java Runtime Environment is een tool die specifiek is ontworpen om Java-programma's uit te kunnen voeren. Op veel runtime-omgevingen is het eerst nodig om Java-programma's aan te passen, zodat ze compatibel zijn met de runtime-enviroment. Dankzij JRE is het dus nu nog eenvoudiger om Java-toepassingen te kunnen draaien, beheren en configureren.


Wat is een runtime-omgeving?

Een runtime-environment is een stuk software dat is ontworpen om andere software uit te voeren. Als softwareprogramma’s worden uitgevoerd heeft het een ruimte nodig om in te kunnen functioneren. De runtime-omgeving laadt de Javaclassfiles en zorgt voor toegang tot het geheugen en andere systeembronnen, zodat de software gestart kan.

Voorheen was het besturingssysteem (OS) de meest gebruikte runtime-omgeving. Het programma kon op elk computersysteem draaien en paste zich aan de op de instellingen van het betreffende besturingssysteem om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld het geheugen en bestanden. Java Runtime Environment brengt hier verandering in. Althans voor programma’s die draaien op Java.
 

Java Runtime Environment

We kunnen software beschouwen als een reeks lagen die bovenop de hardware van een systeem zitten. Elke laag biedt services die worden gebruikt door en zijn vereist voor de lagen erboven. De Java Runtime Environment is een software-laag die bovenop het besturingssysteem van een besturingssysteem wordt uitgevoerd en aanvullende services biedt specifiek voor Java.

De JRE zorgt ervoor dat Java-programma's zonder aanpassingen op vrijwel elk besturingssysteem kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast biedt het extra diensten om het beheer en de ontwikkeling nog makkelijker maken. Automatisch geheugenbeheer is een van deze services. Dit zorgt ervoor dat programmeurs de toewijzing en lokalisering van geheugen niet meer handmatig hoeven te regelen. Java Runtime Environment is een voorbeeld waarbij elementen uit het onderliggende besturingssysteem zijn uitgesloten om een krachtig platform te creëren waarop Java-toepassingen stabiel kunnen draaien.  
 

Installeren en gebruiken van de JRE

De makkelijkste manier om JRE te gebruiken is door het installeren van de software. Ontwikkelaars werken het meest met JDK en JVM. Dit zijn platformcomponenten om Java-programma’s mee te ontwikkelen en uit te voeren. Gebruikers van Java-toepassingen hebben meer baat bij JRE omdat hiermee programma’s worden uitgevoerd. In de meeste gevallen wordt Java op de computer geïnstalleerd inclusief JRE. Indien je dit handmatig wilt installeren of upgraden kan je JRE downloaden bij Oracle. Als je de Java Development Kit downloadt is JRE inclusief, Bij elke nieuwe versie van Java wordt de JRE geüpdatet. Elke JRE bevat Java class Libraries, Java class loader een Java Virtual Machine.
 

Java-expert worden?

Met een Java-training beheers jij straks alles tot in de puntjes. Je werkt niet alleen sneller, ook kan jij makkelijker problemen oplossen én complexere vraagstukken aan. Bij  Master it training maken we van jou een Java-expert. Ben je een beginner? Dan start je met de  IIJVSE8Fun Training Java SE 8 Programmer 1 of de uitgebreide Training Oracle Certified Associate Java SE 8 Programmer. Deze trainingen zijn het eerste deel van het certificeringsprogramma tot Oracle Certified Professional als Java SE 8 Programmer en bereiden je voor op het 1ZO-807 examen.  

Hierna volgt de IIJVSE8PRO Training Java SE 8 Programmer 2. Ben je al een programmeur dan is de IIJV8FUN Training Java SE 8 en OO development Fast Track het meest geschikt voor jou. Dit is net zoals de Programmer 2 training een training om het 1ZO-808 examen te halen. Wanneer je dit examen positief afrondt kan jij jezelf Oracle Certified Professional noemen. Zo kan je werkgevers laten zien wat je echt waard bent! Bekijk alle Oracle certificeringstrajecten.

Wil jij weten welke Oracle-trajecten er allemaal zijn of wil je het bovenstaande traject in een makkelijk overzicht ontvangen? Download dan direct onze Oracle Certificeringsposter!