Wat is Cisco?

Cisco Systems is een Amerikaans bedrijf dat zich voornamelijk specialiseert in netwerkapparatuur zoals routers, switches, firewalls en servers. Cisco heeft een sterke reputatie opgebouwd op het gebied van netwerkapparatuur en netwerkoplossingen. Ook biedt Cisco diverse certificeringstrajecten aan zodat IT professionals zich kunnen specialiseren op verschillende gebieden en zo bewijzen dat ze beschikken over bepaalde kennis en vaardigheden. Wanneer je kijkt naar de basis van een netwerk zijn de onderwerpen routing, switching en draadloos de eerste waar je je in moet verdiepen. Het netwerk opereert door computers en randapparaten te verbinden met behulp van switches, routers en access points. Deze apparaten zijn essentiële netwerkbasics die het mogelijk maken dat verschillende apparaten onderling kunnen communiceren. We gaan nu verder kijken naar de essentiële componenten van Cisco.

Switches

Switches worden gebruikt om verschillende apparaten aan hetzelfde netwerk te koppelen binnen een gebouw of campus. Een switch kan bijvoorbeeld je computers, printers en servers koppelen en zo een netwerk creëren voor gedeelde middelen. De switch maakt het mogelijk dat verschillende apparaten informatie kunnen uitwisselen en met elkaar kunnen communiceren. Door middel van het delen van informatie en toedelen van middelen kunnen switches je helpen geld te besparen en de productiviteit te verhogen.

  • Unmanaged switches werken ‘out of the box’ en staat het niet toe dat je wijzigingen aanbrengt. Netwerkapparatuur voor thuis bevat meestal unmanaged switches.
  • Managed swithces zijn toegankelijk en kunnen geprogrammeerd worden. Deze mogelijkheid biedt meer netwerkflexibiliteit omdat de switch lokaal of op afstand gemonitord en aangepast kan worden. Met een managed switch heb je controle over netwerkverkeer en netwerktoegang.

Je kunt dus uit twee basic type switches kiezen als deel van je netwerkbasics: managed en unmanaged.

Routers

Routers worden gebruikt om meerdere netwerken aan elkaar te koppelen. Je zou bijvoorbeeld een router gebruiken om je computers op het netwerk aan het internet te koppelen en daarnaast een internetconnectie delen onder vele gebruikers. De router zal werken als afzender die de beste route voor jou informatie kiest zodat je het zo snel mogelijk ontvangt. Routers analyseren de data die verzonden wordt over het netwerk, veranderen hoe het is verpakt en zenden het naar een ander netwerk of ander soort netwerk. Ze koppelen je bedrijf aan de buitenwereld, beschermen je informatie tegen veiligheidsbedreigingen en kunnen zelfs beslissen welke computers voorrang krijgen ten opzichte van anderen. Afhankelijk van je bedrijf en je netwerkplannen kun je kiezen tussen routers die over verschillende capaciteiten beschikken. Deze kunnen netwerkbasics omvatten zoals een:

  • Firewall: gespecialiseerde software dat inkomende data onderzoekt en je bedrijfsnetwerk beschermt tegen aanvallen.
  • Virtual private network -VPN-: een manier om externe medewerkers toegang te geven tot je netwerk.
  • IP phone network: combineert je bedrijfscomputer en telefoonnetwerk met behulp van spraak- en conferentietechnologie om je communicatie te simplificeren en te verenigen.

Access points

Een access point biedt de mogelijkheid om draadloze apparaten te koppelen aan het netwerk. Het hebben van een draadloos netwerk maakt het makkelijk om nieuwe apparaten online te brengen en biedt flexibele support aan je mobiele medewerkers. Een access point pakt de bandbreedte van een router en rekt het op zodat veel apparaten op afstand toegang hebben tot het netwerk. Maar een access point doet meer dan simpelweg het verlengen van de Wi-Fi. Het kan ook bruikbare data geven over de apparaten op het netwerk, proactieve beveiliging bieden en vele andere praktische toepassingen. Access points ondersteunen verschillende IEEE standaarden. Elke standaard is een amendement dat na verloop van tijd is bekrachtigd en de standaarden opereren op verschillende frequenties, leveren verschillende bandbreedtes en ondersteunen een verschillend aantal kanalen. Er zijn vier verschillende uitroltypes waar een organisatie uit kan kiezen om een draadloos netwerk te creëren. Elke uitrol heeft zijn eigen attributen en werkt beter voor verschillende oplossingen. Deze zijn:

  • Cisco Mobility Express: een simple, high-performance draadloze oplossing voor kleine of middelgrote organisaties. Mobility Express heeft het volle aanvulling van geavanceerde Cisco features. Deze features zijn voorgeconfigureerd met Cisco best practices. De standaard mogelijkheid voor een snelle en moeiteloze uitrol kan operationeel zijn in minuten.
  • Gecentraliseerde uitrol: het meest voorkomende type draadloos netwerk, vooral uitgerold op campussen waar gebouwen dicht bij elkaar staan. Deze uitrol verstevigt het draadloze netwerk, dit maakt het mogelijk om makkelijker te upgraden en geavanceerde draadloze functionaliteiten in te schakelen. Controllers zijn gebaseerd op on-premises en zijn geïnstalleerd in een gecentraliseerde locatie.
  • Omgevormde uitrol: een oplossing gemaakt voor kleine campussen of branch kantoren. Het zorgt voor consistentie in draadloze en niet-draadloze connecties. Deze uitrol zet draadloze en niet-draadloze connecties om in een netwerk apparaat – een access switch – en vervult de rol als zowel switch en draadloze controller.
  • Cloud-based uitrol: een systeem dat gebruik maakt van de cloud om de uitrol van netwerkapparaten te managen on-premises op verschillende locaties. Deze oplossing vereist Cisco Meraki cloud-managed apparaten, die volledig zicht hebben op het netwerk via dashboards.

Cisco certificeringen

Wij bieden je de mogelijkheid om via een van de Cisco Trainingen je op een effectieve manier te certificeren. Je werkt met het beste lesmateriaal, krijgt toegang tot een E-learning omgeving en krijg je begeleiding wanneer jij het nodig hebt. Alles om jou zo goed mogelijk te laten trainen met behulp van onze Active Learning methode, waarin jij de ruimte krijgt je training zo in te delen dat je er optimaal profijt van hebt.

Meer blogs

Wat is Cisco Identity Services Engine?

Wat is BiSL?

Wat is Scrum?

ITIL: Wat is het en wat zijn de voordelen?

 

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen