C is een programmeertaal ideaal voor het ontwikkelen van firmware of applicaties, maar origineel ontworpen voor systeem software. De taal is ontwikkeld door Dennis Ritchie en is een van de meest gebruikte programmeer talen. C is relatief makkelijk om te leren ondanks zijn iets wat cryptische stijl. De taal heeft de basis geboden aan verschillende uitgebreidere talen zoals C++.


Het gebruik van C

Voor het gebruik van C heb je een C compiler nodig omdat C een compiled language is. C is leesbaar voor mensen, als het programma dan door de compiler is geweest, is het programma leesbaar voor computers. Een vaak gebruikte C compiler voor zakelijk gebruik is Microsoft’s Visual C++ environment, welke C en C++ kan verwerken.

Belangrijke features van C

Er zijn een aantal controle woorden zoals if, for, while, switch en do while die een vaste betekenis hebben binnen C. Daarnaast heeft C logische en wiskunde operators inclusief bit manipulators en er kunnen verschillende opdrachten gegeven worden in een enkele statement. C heeft een standard library (STL) waaruit geput kan worden bij het schrijven van jouw programma. Een STL is simpel weg een stuk programma dat al geschreven is en gebruikt kan worden om te voorkomen dat iedereen de meest standaard dingen elke keer opnieuw moet doen.

Voorbeeld

Als je het volgende typt in een standaard tekst verwerker en opslaat als een .c bestand, dan print de computer de tekst "This is output from my first program!” als je het programma laat draaien.

#include <stdio.h>
int main()
{
    printf("This is output from my first program!\n");
    return 0;
}

Hoe werkt dit voorbeeld?

De eerste regel "#include <stdio.h>” importeert de benodigde STL in jouw programma. Vervolgens introduceert "int main()” de hoofdfunctie van het programma, elk programma moet een hoofd functie hebben. De { } haken  markeren vervolgens het begin en het einde van de functie. Alle tekst tussen de ( ) haken is de format string en formuleert wat er precies, in dit geval geprint moet worden, "printf” zorgt ervoor dat dat dan geprint gaat worden. De "\n” betekend regeleinde en zal niet in de geprinte tekst verschijnen. De "return 0” regel zorgt er voor dat er geen return error wordt veroorzaakt.

Is het uitprinten van een regel niet genoeg?

Dan kan je met een training bij Master it Training een echte effectieve programmeur worden! In onze training Programmeren in C++ leer je alles over de aangevulde versie van C, welke dezelfde syntax heeft als C. In deze training leer je Visual Studio 2012 gebruiken en de krachtige tools van STL. Zonder enige voorkennis is deze training al te volgen, al is enige feeling voor programmeren wel heel handig.
Meer informatie??