Afgelopen week heb ik een lab begeleid waarin cursisten hun machines omgetoverd hadden tot echte Hyper-V machines. Met andere woorden; ik had nu in plaats van één Hyper-V machine in één keer 9 Hyper-V machines tot mijn beschikking. Het ideale moment om eens met SCVMM 2008 aan de gang te gaan. En het toeval wil dat SCVMM 2008 onlangs (november 2008) ge-released is.

Afgelopen week heb ik een lab begeleid waarin cursisten hun machines omgetoverd hadden tot echte Hyper-V machines. Met andere woorden; ik had nu in plaats van één Hyper-V machine in één keer 9 Hyper-V machines tot mijn beschikking. Het ideale moment om eens met SCVMM 2008 aan de gang te gaan. En het toeval wil dat SCVMM 2008 onlangs (november 2008) ge-released is.
SCVMM 2008 is de opvolger van SCVMM 2007, met als belangrijkste verschil de ondersteuning van Hyper-V en ook VMWare ESX. Dat Hyper-V nu ook wordt ondersteund is natuurlijk niet zo vreemd. Maar dat Microsoft ook ondersteuning biedt voor VMWare is natuurlijk wel opvallend. Uiteraard biedt SCVMM2008 ook nog steeds ondersteuning voor machines voorzien van Virtual Server 2005, maar als je in het bezit bent van 64 bit hardware met virtualisatie laat je virtual server 2005 natuurlijk ver links liggen. Heb je wel de Hardware maar geen Hyper-V? Download dan gewoon de Hyper-V server, is gratis!
Waar welke andere nieuwe vet-coole snufjes heb ik nog meer gevonden? Wel, hier een opsomming van mijn bevindingen:
1. P2V, ofwel Physical to Virtual conversie
Je hebt misschien wel een grote serverruimte met allerlei servers die allemaal zijn dingetje doen. Heb je dan ook al eens berekend wat het gemiddelde CPU gebruik is van al deze servers? Waarschijnlijk niet meer dan 20%. Het is dus eigenlijk geen probleem als je 4 van deze servers allemaal op één computer laat draaien. Dat scheelt weer ruimte, energieverbruik, koeling en dus kosten. Maar hoe pak je dat aan. Met P2V dus, en dat is verbazingwekkend eenvoudig. Je kiest namelijk één van je fysieke servers en zegt dat je hier een virtuele server van wilt maken. Vervolgens wordt er een VHD gemaakt die je kunt starten op één van je Hyper-V hosts. Moet de fysieke machine daarvoor worden uitgeschakeld? Nee, als je gebruikt maakt van Volume Shadow Copy hoeft dat niet, anders wel. Maar dat gaat dan wel automatisch: Je server reboot, start een aangepaste versie van WinPE en die levert je het VHD-tje.
P2V, ofwel Physical to Virtual conversie
2. V2V, ofwel Virtual to Virtual Conversie
Maak je reeds gebruik van virtualisatie, dan heb je waarschijnlijk VMWare of Virtual Server draaien. Wil je deze machines converteren naar Hyper-V machines dan kies je dus voor de V2V wizard.
3. Intelligent Placement
Na P2V of V2V heb je dus een virtuele machine die je op één van je Hyper-V hosts wilt plaatsen. Of misschien wil je wel en nieuwe VM plaatsen op één van je hosts. Ook hier maakt SCVMM je het leven gemakkelijk, je hoeft namelijk niet zelf na te denken over welke host hier een goede keuze zou zijn. Op basis van ratings zegt SCVMM je namelijk wat een goede keuze zou zijn.
Intelligent Placement
De ratings zijn gebaseerd op gemiddeld CPU-gebruik op de host, hoeveelheid vrij geheugen, hoeveelheid vrije ruimte op de harddisk en het aantal netwerkkaarten en bijbehorende snelheid. De rating kun je eventueel beïnvloeden door op “Customize Ratings..” te klikken. Mocht je nu tot de conclusie komen dat er eigenlijk geen geschikte hosts zijn voor je VM, dan is dat een goede indicatie voor de aanschaf van een nieuwe Hyper-V host.
4. Powershell
Zoals vele nieuwe beheerproducten van Microsoft is SCVMM2008 gebaseerd op Powershell. Dat betekent dat de SCVMM user interface onder water eigenlijk gewoon powershell cmdlets uitvoert. De wizards in SCVMM eindigen dan ook altijd met een ‘view script’ knopje. Hierin wordt getoond wat het cmdlet is dat wordt uitgevoerd aan de hand van de waardes die je hebt ingegeven in de wizard. Mocht de wizard nou net niet doen wat je wilt bereiken dan kun je ervoor kiezen om de wizard te gebruiken om een cmdlet te laten genereren die je zelf aanpast in je powershell-box.
Powershell
5. Library
SCVMM heeft een ware bibliotheek aan boord. Deze kun je zelf vullen met ISOs, VHDs e.d. Het idee is dat je hier bijvoorbeeld templates bewaard voor nog te generen Virtual Machines. Een template kan een ge-sysprep-te image zijn van Windows Server 2008 die je kunt gebruiken als basis voor nieuwe servers.
Dan rest me nog grafische overzicht te tonen, zoals je ziet een overzicht waarin je in een oogopslag ziet hoe het gesteld met je virtuele serverpark.
Library