Het zal nog een tijdje duren voordat SharePoint 2010 gelanceerd wordt en op het moment van schrijven is er zelfs nog geen Beta van beschikbaar. Toch zijn er al wat geruchten over wat we kunnen verwachten in SharePoint 2010. Hier een voorproefje van wat we zouden kunnen verwachten..

Het zal nog een tijdje duren voordat SharePoint 2010 gelanceerd wordt en op het moment van schrijven is er zelfs nog geen Beta van beschikbaar. Toch zijn er al wat geruchten over wat we kunnen verwachten in SharePoint 2010. Hier een voorproefje van wat we zouden kunnen verwachten..
The Ribbon
Voor de eindgebruiker zal de Ribbon (in het Nederlands wordt ook wel over het lint gesproken) het meest opzienbare verschil zijn. We hebben al kennisgemaakt met de ribbon in Microsoft Word 2007 en Excel 2007. Personen die al met Windows 7 werken hebben de ribbon ook al aangetroffen in Wordpad en MS Paint. Hopelijk ben je al bevriend geraakt met deze ribbon want Microsoft zal deze dus ook gebruiken in SharePoint 2010 evenals alle andere producten in Office 2010. De ribbon kan naar wens aangepast worden, hiervoor gebruik je SharePoint Designer 2010.
SharePoint 2010
JScript en Ajax
Microsoft heeft met SharePoint 2010 ook flink gebruik gemaakt van JScript en Ajax. Een goed voorbeeld hiervan is de inline text editor. Zoals je gewend bent van Office 2007 zie je de opmaak van je document veranderen als je met je muis over een opmaak keuze zweeft. In bovenstaand voorbeeld zweeft de muis over lettergrootte 24pt. De geselecteerde tekst eronder zal meteen veranderen, maar pas als er geklikt wordt op 24pt is de keuze definitief.
Silverlight
Het mag je niet ontgaan zijn dat Microsoft Silverlight aan de man wil brengen. Immers, als je achter een PC zit waar Silverlight nog niet op geïnstalleerd is, dan kun je een install-Silverlight-popup verwachten bij een willekeurige site van Microsoft die je bezoekt. Voor diegene die het nog niet weten: Silverlight kan vergeleken worden met Adobe’s FlashPlayer,  een browser plugin voor ‘rich content’ in je browser. Rich content betekent vaak veel animatie, eventueel gepaard met interactie in je browser. Nieuw in SharePoint is dan ook de Silverlight web-part, die het mogelijk maakt Silverlight content eenvoudig in een SharePoint pagina te plaatsen.
Visio Services
Bekend van SharePoint 2007 is Excel Services, waarin het mogelijk is om Excel werkbladen of onderdelen daarvan te tonen in een SharePoint pagina met behulp van een web part. Naast Excel Services zijn er nu ook Visio Services om, je raad het al, Visio tekeningen te tonen in een webpagina. Een krachtige optie hierin is de zoom slider om snel in en uit te zoomen in een tekening.
Business Connectivity Services
De Business Data Catalog (BDC) is vervangen door de Business Connectivity Services (BCS). Net als de BDC wordt de BCS gebruikt om data uit externe databases zichtbaar te maken in SharePoint. Nieuw is echter dat de BCS mogelijkheden biedt om ook schrijfacties te verrichten in deze externe database.
Browser Support
Naast Internet Explorer 7 en 8 worden ook de laatste versies van FireFox en Safari ondersteund door SharePoint 2010. Opvallend is dat IE6 niet langer wordt ondersteund.
64bit
SharePoint 2010 komt enkel in een 64 bit editie. Dat betekent dat het besturingssysteem en de database ook 64 bit moeten zijn. SharePoint 2010 ondersteund Windows Server 2008 64 bit en Windows Server 2008 R2, de laatste bestaat ook enkel in een 64 bit editie. De database moet SQL server 2005 of 2008 zijn, uiteraard 64 bit.
Voor diegene die graag wat video’s willen zien van SharePoint 2010 zijn de SharePoint 2010 sneak peeks een aanrader.