Tijdens de Microsoft Learning Partner Summit vorige week zijn er op certificeringsgebied een hoop nieuwigheden aangekondigd. In een aantal blogs zal ik uiteenzetten hoe Microsoft de nieuwe certificeringen aan gaat pakken. Laten we eerst gaan kijken hoe de SQL Server 2016 certificeringen er uit gaan zien.

Momenteel staat SQL Server 2012/2014 in de top 10 van meest geboekte trainingen wereldwijd en wordt het MCSA certificaat hier regelmatig behaald. Laten we eerst eens kijken hoe het huidige certificeringstraject er uit ziet:
 

SQL Server 2012/2014 (huidige situatie)

 
 
 
Momenteel volg je eerst het MCSA traject waarbij je bij de laatste van de 3 trainingen een aantal electives hebt en dus een laatste training en examen kunt kiezen afhankelijk van jouw behoefte. Na het MCSA traject kun jij je in 2 trajecten specialiseren tot Data Platform Expert (MCSE) en Business Intelligence Expert (MCSE). Dit gaat bij SQL Server 2016 helemaal veranderen!
 

SQL Server 2016

 
Ten eerst gaan de MCSE trajecten bij SQL Server 2016 verdwijnen. In ruil daarvoor komen er in totaal 3 MCSA trajecten. Ieder MCSA traject is gemaakt voor de rol die je hebt en hoe je SQL Server 2016 binnen je organisatie gebruikt.
 
Zo gaan de drie MCSA SQL Server 2016 certificeringen er uit zien:
 

MCSA SQL SERVER DATABASE DEVELOPMENT

 
 

MCSA SQL SERVER DATABASE ADMINISTRATION

 

Beschikbare trainingen:

Provisioning SQL Databases (MS20765)


MCSA SQL SERVER BUSINESS INTELLIGENCE DEVELOPMENT

 

Beschikbare trainingen:

Implementing a SQL Data Warehouse


In mijn ogen is het een logische keuze van Microsoft om de nieuwe SQL Server 2016 certificeringstrajecten zo te stroomlijnen. Zoals het bij versie 2012/2014 is geregeld moet jij je eerst je MCSA halen met trainingen/examens die wellicht helemaal niet voor jouw rol van toepassing zijn. Met het splitsen tot 3 trajecten hoef je alleen datgene te gaan leren wat ook voor jou van toepassing is.
 
Wanneer deze 3 trajecten beschikbaar komen is nog niet duidelijk. Wanneer het zover is dan zullen wij dit bekend maken!