Hyper-V is het nu eigenlijk iets of niet? Veel mensen zullen misschien wel eens gehoord hebben van Hyper-V, maar wellicht nog niet weten wat het nu precies doet of is. Hyper-V is eigenlijk gewoon een 'rol' in Windows 2008 die je aan of uit kan zetten. De meeste mensen hebben al wel eens ooit met Virtual PC gewerkt en misschien ook al van Virtual Server (VS) gehoord hebben. Wordt VS nu veel gebruikt in een zakelijke omgeving? Ik denk het niet, gewoon omdat het een enorm logge bedoeling is waarbij je gewoon net te veel inlevert qua performance en de beheerbaarheid ook gewoon niet optimaal is (zonder VMRC-plus dan wat daar wel weer wat aan verbeterd). Bedrijven stappen dus ook sneller over op het (dure) product VMware ESX ten nadele van Virtual Server van Microsoft, dit terwijl VS gratis is. ESX is feitelijk z'n eigen kleine OS waar bovenop de verschillende Virtuele Machines draaien, ze kunnen dus draaien zonder een enorme overhead van een basis Windows installatie eronder.


Hieronder een afbelding van Virtual Server tov VMware ESX. Let daarop vooral op de "Virtualisatielaag”.
Figuur 1, ESX virtualisatie. Daarboven pas het OS.
Figuur 1, ESX virtualisatie. Daarboven pas het OS.
Figuur 2, Virtual Server: draait als Applicatie binnen Windows!
Figuur 2, Virtual Server: draait als Applicatie binnen Windows!

Awel: hoe zit het nu met Hyper-V?
Hyper-V is eigenlijk te vergelijken met ESX, alleen met een aantal voordelen. Voor het management een niet al te onbelangrijke: Het is gratis omdat het onderdeel is van Windows 2008. Daarnaast is de Hypervisor (de virtualisatielaag) enorm klein en is het ook niet echt virtualiseren wat hij doet!
De Hypervisor zorgt er namelijk voor dat alle virtuele machines rechtstreeks alle hardware kunnen benaderen. Hij zorgt er namelijk voor dat iedereen z’n gelijke deel krijgt van de processor. Het is dus eigenlijk meer een management-laag dan een virtualisatie-laag. Hij managed de Virtuele Machines..
Uiteraard kun je de Hypervisor ook weer beheren, maar dan vanuit een Virtuele Machine die hij eerst zelf op heeft gestart! Er draait namelijk altijd de Windows 2008 installatie van waaruit je Hyper-V hebt geïnstalleerd. Deze gebruik je om instellingen te doen en om eventueel nieuwe virtuele machines aan te maken.
Maar stel dat je nu meerdere Hyper-V servers naast elkaar in je serverruimte hebt staan, wat dan? Dan heeft Microsoft daar weer een ander (betaald) product voor en dat is "System Center Virtual Machine Manager”. Dit kost € 500,- waarmee je tot maximaal 5 Hyper-V servers kunt beheren met een enorme toegevoegde waarde namelijk de mogelijkheid om bestaande servers één-op-één om te zetten naar je Hyper-V (Physical to Virtual). Voor € 500,- een hele mooie deal lijkt mij.

Conclusie
Hyper-V heeft mijn inziens absoluut de mogelijkheid om een enorme hype te worden omdat het een enorm pluspunt heeft t.o.v. VMware ESX en dat is de prijs. Het nadeel echter is dat komende zomer pas de eerste Final versie uit komt. VMware draait al wat jaren mee dus ik ben heel erg benieuwd hoe Hyper-V zich hierin gaat verhouden, persoonlijk houd ik m’n hart vast wat komen gaat, maar als de eerste bugs eruit zijn gehaald (service pack 2 van Windows 2008?) dan kan het absoluut een grote vlucht gaan nemen.
Hieronder nog enkele screenshots van de Hyper-V Manager.
Figuur 3, Je bepaalt hier tot welke services je VM toegang heeft.
Figuur 3, Je bepaalt hier tot welke services  je VM toegang heeft.
Figuur 4, Wil je wellicht terug naar een vorige versie?
Figuur 4, Wil je wellicht terug naar een vorige versie?
Figuur 5, VLANs beheren!
Figuur 5, VLANs beheren!
Figuur 6, Helaas kun je Hyper-V niet virtualiseren. Dit moet ECHT op een echte host draaien.
Figuur 6, Helaas kun je Hyper-V niet virtualiseren. Dit moet ECHT op een echte host draaien.

Zelf aan de slag met Hyper-V?

Met de Training Installation, Storage, and Compute with Windows Server 2016 kan je straks zelf aan de slag. In deze training leer je naast Hyper-V nog veel meer! Deze training maakt tevens deel uit van een MCSA certificeringstraject.

Trainen bij Master it Training

Trainen doe je bij ons altijd op jouw eigen tempo en met oog voor wat jij belangrijk vindt. Wij maken namelijk gebruik van Active Learning, waarbij toepassing in de praktijk centraal staat. Op die manier onhoud je de stof beter en vergroot je jouw probleemoplossend vermogen.