Als trainer krijg ik regelmatig de vraag hoe ik persoonlijk me voorbereid op een examen en hoe ik er dan tijdens een examen voor zorg dat ik rustig blijf. Dit zijn vaak cursisten die zich voorbereiden op hun allereerste Microsoft Examen, of mensen die voor een examen gezakt zijn. Zenuwen spelen hun ook parten. Ik heb al een aantal keren mensen meegemaakt die het geweldig deden met bijvoorbeeld een measure-up proefexamen. In deze context betekent “geweldig” scores van 850 of meer punten. Deze mensen raakten tijdens de echte examens echter compleet het spoor bijster.

Als trainer krijg ik regelmatig de vraag hoe ik persoonlijk me voorbereid op een examen en hoe ik er dan tijdens een examen voor zorg dat ik rustig blijf. Dit zijn vaak cursisten die zich voorbereiden op hun allereerste Microsoft Examen, of mensen die voor een examen gezakt zijn. Zenuwen spelen hun ook parten. Ik heb al een aantal keren mensen meegemaakt die het geweldig deden met bijvoorbeeld een measure-up proefexamen. In deze context betekent “geweldig” scores van 850 of meer punten. Deze mensen raakten tijdens de echte examens echter compleet het spoor bijster.
In dit blog, en het vervolg hierop, wil ik je wat algemene tips geven hoe je je kunt voorbereiden op examens in het algemeen, met name Microsoft examens. Voor de zekerheid heb ik deze blogs laten controleren door de mensen van Microsoft Learning, zodat ik niets “illegaals” vertel.
Zo, nu we dat allemaal duidelijk hebben.... Daar gaan we, zo bereid ik me voor op een examen.

Volg de cursus, doe ervaring op

Doordat ik er ontzettend van houd om met de nieuwst beschikbare technologie te werken, zijn trainingen niet altijd beschikbaar voor me. Maar wanneer ik de kans heb, doorloop ik altijd de bijbehorende training. Het trainingsmateriaal van Microsoft (MOC) is geschreven door experts in het onderwerp en zullen je helpen om een begin te maken met de kennis van de technologie die wordt getest in de examens en de technieken in de “echte” wereld.
Ik wil een deel van de vorige zin benadrukken; een begin te maken. Is het genoeg om alleen het boek uit je hoofd te kennen voor het succesvol maken van het examen? Nee! De examens zullen steeds meer gaan om het toepassen van de geleerde technologie in dagelijkse situaties, in plaats van het opdreunen van weetjes en definities.
Ik weet ook wel dat we niet allemaal dagelijks in een enterprise omgeving werken en dat sommige exameninhoud wel een beetje overdreven lijkt. Als je tijdens je examen kunt aantonen dat je het inzicht hebt om deze technologie toe te passen in hele grote omgevingen, met alle afhankelijkheden en moeilijkheden van dien, weten we ook dat je deze kennis ook kunt toepassen in kleinere omgevingen.

Begrijp je iets niet tijdens een training? Vraag het!

Dit is toch wel een dingetje waarmee ik in het verleden zelf ook moeite had. “Wat nou als mensen denken dat ik dom ben?” of “Andere mensen stellen ook geen vragen, dus zij zullen deze vergelijking wel begrijpen” of, en dit is de beste:”Dat zoek ik later wel even op...”, vertrouw me, dat doe je niet. Sterker nog, je zult niet eens onthouden wat je nog moet opzoeken, als je het niet opschrijft.
Denk alsjeblieft niet, zoals ik dat vroeger deed! Wat ik me de afgelopen jaren ben gaan realiseren is dat alle trainers gek zijn op technologie en mensen. Dus val ons alsjeblieft lastig met jouw vragen... Als je iets niet snapt als we een onderwerp uitleggen, vraag dan om het nog een keer te verduidelijken, met andere voorbeelden wanneer nodig.
Wat ons een goed gevoel geeft aan het eind van de dag, is wanneer bij jou het kwartje valt!
Voel je niet gehinderd door iets om ons wat te vragen. Het kan in sommige gevallen voorkomen dat we een keer het antwoord niet uit ons hoofd kennen. In dat geval doen we er alles aan om het antwoord voor je uit te zoeken en onderbouwd jouw vraag te bantwoorden, wanneer nodig per mail. Dit kan soms helaas voorkomen, sinds Microsoft ons verteld heeft dat wij trainers ook slechts mensen zijn... ;-)

Maak de labs

Graaf jezelf niet alleen in, in de theorie, maar weet ook hoe je deze technologie kan toepassen, ken de uitzonderingen. Als ik bijvoorbeeld over DHCP lees, kan ik de console voor me zien en de Powershell cmdlets erbij denken die van toepassing zijn. Als je de tijd hebt, vraag dan aan de trainer of je verder mag gaan dan de labs “toestaan. Experimenteer met de funcionaliteiten. Loop je ergens tegenaan, probeer het uit!
Steeds meer computers voor thuis hebben tegenwoordig processoren die virtualisatie ondersteunen. Als je de tijd hebt, download dan een evaluatie versie van Windows Server en installeer je eigen lab om dieper in de stof te duiken.
(Als je jonger dan 18 bent, of wanneer iemand anders de computer voor je heeft gekocht, vraag dan eerst toestemming, voordat je een dual-boot machine maakt.)

Lees artikelen op Technet/MSDN

Als jonge trainer ben ik een tijdje begeleid door een senior Trainer, bedankt Rogier! Tijdens deze stage periode mocht ik Kerberos authenticatie uitleggen aan een klas vol ijverige studenten. Ik had me de week ervoor helemaal ingelezen op sites als wikipedia en tot en met voorbereid. Tijdens de training zelf moest echter de senior trainer ingrijpen, omdat er wat gaten zaten in de theorie zoals hij was gepubliceerd op verschillende sites.
Jonge trainer; wat heb je daarvan geleerd? Het is heel makkelijk om ervan uit te gaan dat alles op het internet “waar” is. Maar pas op voor aannames, data uit specifieke configuraties en features uit verschillende versies/servicepacks.
Microsoft Technet en/of MDSN is de plek waar je correcte en diepgaande informatie kunt vinden en aanvullend leesmateriaal voor ieder onderdeel van de Microsoft producten.

Kijk op de Microsoft Learning Website

Mijn collega’s en ik kijken altijd op de Website van Microsoft Learning voor de laatste examen informatie.
Microsoft Learning Website
Bij de “skills measured” tab krijg je een mooi overzicht van wat er van je verwacht wordt. Zie je onbekende begrippen, zoals bijvoorbeeld “Secure Dynamic DNS”, gebruik dan Goo.... ehh Bing om te zoeken naar informatie daarover... ;-)
Ben je niet zeker van je zaak? Doe een proef-examen! Wat ook vermeld staat op de Microsoft Learning site, genoemd onder de preparation materials, de officiele oefen examens.
Je vindt hierin niet de exacte examenvragen, maar het zal je wel helpen om te wennen aan de manier van vragen in het examen.
De aanbieders van oefen examens zijn:
MeasureUp en Selftest.
Neem ook je rust!
Op de middelbare school zien we nog steeds dat studenten hele nachten doorstuderen voor een examen. Wat ook gebeurt is dat mensen studeren totdat de test begint. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat al deze tijd verspilde moeite is en dat mensen beter af waren geweest met een goede nachtrust. Dus op tijd het mandje in en niet te vroeg eruit om nog een keer dat ene hoofdstuk te lezen.
Ik hoop dat dit blog je wat aanwijzingen heeft gegeven om je beter voor te bereiden op het examen. Heb je aanvullende tips? Laat het me weten, dan voeg ik ze toe!
Mijn volgende blog zal gaan over hoe ik een examendag aanvlieg, dus kom snel terug op het blog en lees over deze examen-avonturen!