Deze blog is een aanvulling op de blog van mijn collega Koen met de titel 'Help, welke SharePoint training moet ik doen..'. Wilt u graag een SharePoint training volgen maar weet niet goed welke training bij u past? Dan is het goed om te weten welke SharePoint implementaties er zijn en wat uw rol daarbij is.

UPDATE BESCHIKBAAR VOOR SHAREPOINT 2010!
SharePoint 2010Dit blogbericht beschrijft de trainingsmogelijkheden voor SharePoint versie 2007. Inmiddels is er een update van dit bericht beschikbaar met een compleet en actueel overzicht van de trainingen en cursussen voor SharePoint 2010. Klik hiervoor op de link: Help, welke SharePoint 2010 training moet ik doen..
Wilt u graag een SharePoint training volgen maar U weet niet goed welke training bij u past? Dan is het goed om te weten welke SharePoint implementaties er zijn en wat uw rol daarbij is:
Er zijn en tweetal SharePoint implementaties te benoemen:
 1. WSS: Windows SharePoint Services (WSS) versie 3.0 is een basisimplementatie van SharePoint. Standaard onderdelen van WSS zijn onder andere een Wiki, een Blog, een Team Site en Documenten Bibliotheken. WSS is gratis als je reeds een Windows Server 2003 of 2008 licentie hebt.
 2. MOSS: Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) versie 2007 is een hele grote verzameling van extra features bovenop WSS. Alle functionaliteit in WSS zit dus ook in MOSS. Extra features zijn onder andere MySites, Search Center en Records Center. Daarnaast is de integratie tussen MOSS en tal van andere applicaties zoals Microsoft Office veel uitgebreider.
Het is belangrijk dat u weet welk platform u hebt, als u dat niet weet maar wel toegang hebt tot SharePoint, kunt u kijken of u een 'My Site link' hebt op de hoofdpagina. Deze link is een indicatie voor MOSS.
SharePoint Training
Als u ook de 'Site Actions tab' ziet zoals hierboven, betekent dit dat u meer rechten hebt dan een standaard gebruiker en u wellicht over een Site Administrator rol beschikt.
Hieronder staan een aantal SharePoint trainingen die Master it Training aanbiedt.
ALGEMENE SHAREPOINT TRAININGEN
Eindgebruikers
Trainingen worden dikwijls ingezet voor bedrijven die migreren van een oude naar een nieuwe SharePoint omgeving of SharePoint voor de eerste keer gaan gebruiken.
 • WSS: module 1 t/m 7, 12 en 13 uit de MS50227: SharePoint 2007 End Users - WSS/MOSS
  2 dagen, omvat o.a. het werken met Blogs, Wiki’s, Document Libraries en Team Sites. De 50227 is een uitgebreide training met een goede afwisseling tussen theorie en oefeningen.
 • WSS + MOSS: MS50227: SharePoint 2007 End Users - WSS/MOSS
  3 dagen, omvat o.a. werken met Workflows, MySites en Office integratie.
 • WSS + MOSS: MS50026: SharePoint 2007 Hands-On Labs
  1 dag, een training met veel oefeningen voor eindgebruikers die meer willen weten dan het alledaagse werk, omvat o.a. werken met Content Types, Personalisatie, InfoPath Forms Services, Excel Services en Records Management.
Site administrators / -beheerders
Een beheerder bepaalt de permissies en de features van de eindgebruikers per SharePoint site. Het is gebruikelijk dat een SharePoint site wordt toegekend aan een afdeling of project. Het wordt sterk aangeraden om eerst de training voor de eindgebruikers te volgens indien u nog geen kennis hebt van SharePoint.
ITPro’s, Systeembeheerders, Operaters, Server administrators
Het betreft beheerders van SharePoint Servers en 'Shared Service Providers'.
Core/ASP.NET developers
SHAREPOINT SPECIALISATIES
SharePoint Designer
2 dagen per training, leer werken met SharePoint Designer 2007.
PLANNING, DESIGN & ARCHITECTUUR (NIET TECHNISCH)
Web content management
Documents &records
MOSS Portals & Collaboration
Vragen, onduidelijkheden? Laat hieronder gerust je reactie achter!