SharePoint 2010 is alweer enige tijd uit en steeds meer bedrijven maken de overstap. Omdat er een groot aantal trainingen voor SharePoint 2010 op de agenda staan en het vrij onduidelijk is vanuit Microsoft welke SharePoint training nu het beste bij je past, is het weer tijd geworden voor een nieuwe aflevering in de serie 'Help! Welke SharePoint training moet ik doen?'. Deze keer behandel ik versie 2010 en ga ik uit van de trainingen die in november 2010 beschikbaar zijn.

SharePoint 2010 is alweer enige tijd uit en steeds meer bedrijven maken de overstap. Omdat er een groot aantal trainingen voor SharePoint 2010 op de agenda staan en het vrij onduidelijk is vanuit Microsoft welke SharePoint training nu het beste bij je past, is het weer tijd geworden voor een nieuwe aflevering in de serie ‘Help! Welke SharePoint training moet ik doen?’. Deze keer behandel ik versie 2010 en ga ik uit van de trainingen die in november 2010 beschikbaar zijn.
OK, je hebt SharePoint in je bedrijf draaien of je gaat er naartoe. Hoe verzin je nu welke training je gaat doen? In eerdere afleveringen heb ik de ‘gemiddelde cursist’ opgedeeld in een aantal functieprofielen. Deze zal ik hieronder uitleggen maar maak vooral ook gebruik van bijgevoegd schema wanneer het onduidelijk is welke rol je binnen een SharePoint omgeving inneemt (klik op de afbeelding voor een vergroting).
Rollen binnen SharePoint 2010
De Eindgebruiker
Deze cursist is alleen geïnteresseerd in welke acties hij uit moet voeren om een bepaald eindresultaat te bereiken. Ofwel: waar kan ik mijn documenten kwijt? Hoe bewerk ik deze? Hoe kan ik iemand rechten geven op een bepaald document? Wat is een list en wat kan ik daarmee?
De Power User
Deze cursist is typisch iemand die wel een eindgebruiker is, maar niet geïnteresseerd is in de basale dingen. Normaal gesproken heeft deze persoon ook al enige tijd ervaring met SharePoint. Deze persoon wil graag meer weten van het aanpassen van lists, gebruik van formulieren m.b.v. Infopath, het wijzigen van web pagina’s door bv het toevoegen van webparts en wat uitgebreidere uitleg over rechtenstructuur.
De Site Owner
Normaal gesproken niet echt een gebruiker, maar ook geen systeembeheerder. Vaak is deze persoon een manager of eindverantwoordelijk voor het gebruik van SharePoint. Deze persoon hoeft niet de technische kant te beheren van SharePoint, maar maakt wel veel aanpassingen aan de voorkant van SharePoint waar deze o.a. eigen sites aan moet maken, workflows bedenkt, mysite beheert en nieuwe pagina’s / sites moet verzinnen.
  • De Site Owner zou ik cursus MS50469: SharePoint 2010 End User - Level II (in ontwikkeling) aanraden. In deze training gaan ze twee dagen in op een stukje Site beheer en hoe dit allemaal aan te passen is voor de gebruiker.
De Informatie Analist
Deze persoon bouwt graag kubussen, KPI’s en rapporten. Het is iemand die veel met data tovert om daar mooie samenvattingen van te maken en het liefste zo dynamisch mogelijk. Hij / zij is enorm blij dat Performancepoint tegenwoordig geïntegreerd is in SharePoint 2010.
  • Deze persoon wil ik de training MS50429: SharePoint 2010 Business Intelligence adviseren, maar voordat dat mogelijk is moet hij beschikken over een degelijke kennis van Business Intelligence, zoals kubussen en KPI’s en daarnaast ook gebruikerskennis van SharePoint 2010 (Site Owner niveau).
De Ontwikkelaar
Uiteraard moet er ook wat geschreven worden voor SharePoint. Deze persoon is een programmeur en kan z’n weg in het .Net woud goed vinden. Deze persoon heeft als taak om webparts en workflows te schrijven en de APIs van SharePoint te gebruiken.
De Technisch Beheerder
Last but not least hebben we dan nog de technisch beheerder van SharePoint. Deze persoon moet de achterkant draaiende houden en is vooral geïnteresseerd in hoe SharePoint te installeren, waar kan ik de koppeling met Active Directory instellen, hoe zit het met authenticatie etc. Deze persoon is wat minder geïnteresseerd in hoe het er voor de gebruiker uit ziet (want dat doet normaal gesproken de Site Owner).
Voor zowel de ontwikkelaar als de technisch beheerder is er een mooi certificeringstraject voor zowel de Technology Specialist als de IT Professional. Ieder profiel heeft twee vijfdaagse trainingen die ieder afzonderlijk voor één examen opleiden. De verwachting is dat er in de nabije toekomst nog veel meer SharePoint 2010 trainingen uitkomen. Tegen die tijd zal er weer een nieuwe aflevering komen in deze reeks ‘Help! Welke SharePoint training moet ik doen?’.