Een klassieke draaitabel is meestal gebaseerd op één bron tabel. Maar wat als je niet één maar twee of meer tabellen in een draaitabel wilt opnemen? In Excel kan dit met PowerPivot.

Bekijk ook onze GRATIS tutorial Excel; tabellen, grafieken en draaitabellen!


In dit voorbeeld gebruik ik drie tabellen uit de Noordenwind Access database, te weten Klanten, Orders en Verzenders. Deze tabellen zijn in Access al voorzien van de nodige relaties. (Je kunt ook gebruik maken van gegevens die al in Excel staan en in het PowerPivot scherm de nodige relaties tussen de tabellen maken. De tabellen moeten daar natuurlijk wel geschikt voor zijn, m.a.w. gemeenschappelijke velden hebben).


Stap 1: PowerPivort tab


In Excel ga je naar de POWERPIVOT tab. Klik op Beheren in de groep Gegevensmodel. In het PowerPivot scherm kies Externe gegevens ophalen. Kies Uit databaseuit Access. Blader naar de locatie waar de database staat en selecteer deze. Klik op Verbinding testen om te checken of de database beschikbaar is. 


Stap 2: Tabellen selecteren

Klik op Volgende en kies de gewenste optie (hier selecteren we de tabellen die we willen opnemen in de draaitabel). Klik volgende en selecteer de gewenste tabellen. Klik Voltooien. Klik Sluiten en de tabellen verschijnen in het PowerPivot venster.

Stap 3: Relaties checken of maken

Klik recht onderin op de knop Diagram om de relaties te checken. Als er (nog) geen relaties zijn kun je hier maken door de te koppelen velden te slepen.
   

Stap 4: Draaitabel maken

Ga terug naar de vorige weergaven (knop Raster rechts onderin) en klik op de knop Draaitabel in het lint. Kies Draaitabel. Rechts zie je nu de tabellen en je kunt op de normale manier de draaitabel maken.

Stap 5: Het resultaat

Het resultaat is de getoonde draaitabel waarin gegevens uit drie gerelateerde tabellen worden getoond.