Stel je hebt in Excel een grafiek gemaakt. Het probleem waar veel gebruikers tegenaan lopen is dat wanneer je aan het gegevensgebied rijen en/of kolommen toevoegt, de grafiek niet automatisch wordt bijgewerkt. Dit probleem kunnen we omzeilen door het gegevensgebied dynamisch te maken.


Mocht je naast onderstaande tips echt alle ins en outs van Excel willen weten dan raden wij jou aan om eens te kijken naar onze Excel trainingen. Dit zorgt er voor dat jij je ontwikkelt tot een echte Excel kenner!


Bekijk ook onze GRATIS tutorial Excel; tabellen, grafieken en draaitabellen!Het gegevensgebied dynamisch maken


In Excel is dit eenvoudig te realiseren door het gegevensgebied als tabel te definiŽren, en de tabel als gegevensbron voor de grafiek te gebruiken. Hoe maak je een tabel? Klik in het gegevensgebied één cel aan, ga naar Tab Invoegen, klik op de knop Tabel en bevestig met Enter. Als er nu een rij of kolom wordt toegevoegd aan de tabel, zal de grafiek de nieuwe gegevens meteen laten zien. Hetzelfde systeem kun je overigens ook gebruiken om bijvoorbeeld het gegevensgebied van een draaitabel dynamisch te maken.

Namen definiŽren


Maar wat als je nu geen tabel wilt gebruiken of je werkt nog met een oudere versie van Excel? Dan kun je m.b.v. namen zogenaamde dynamische bereiken definiŽren die ervoor zorgen dat nieuw toegevoegde data in de grafiek wordt opgenomen.

Om nieuwe namen te maken klik je in de tab Formules op Naam DefiniŽren. Geef als naam Maandlabels en kies bij bereik de naam van het blad waar de gegevens op staan. In het vak verwijst naar typ je de volgende formule: =VERSCHUIVING(Blad3!$A$2;0;0;AANTALARG(Blad3!$A:$A)) waarbij blad3 de naam van het blad is waar de gegevens opstaan.

Dezelfde systematiek gebruiken we om de Ďregio bereikení dynamisch te maken. We maken de volgende namen aan:
  • noord_serie: =VERSCHUIVING(Blad3!$B$2;0;0;AANTALARG(Blad3!$B:$B)-1)
  • oost_serie: =VERSCHUIVING(Blad3!$C$2;0;0;AANTALARG(Blad3!$C:$C)-1)
  • west_serie: =VERSCHUIVING(Blad3!$D$2;0;0;AANTALARG(Blad3!$D:$D)-1)
  • zuid_serie: =VERSCHUIVING(Blad3!$E$2;0;0;AANTALARG(Blad3!$E:$E)-1)

Merk op dat de namen dienen af te wijken van de letterlijke kolom koptekst, deze worden door Excel ook als namen gezien!

Gegevens koppelen aan de dynamische bereiken


Nu de namen gemaakt zijn dienen we in de grafiek de gegevens te koppelen aan de dynamische bereiken.

  1. Geef een rechtermuisklik op één van de kolommen en kies Gegevens selecteren.
  2. Klik op Noord in het linkerdeel/rechterdeel van het scherm en klik Bewerken.
  3. Bij Reekswaarden vul je in =blad3!noord_serie. Doe hetzelfde voor de andere regioís en voor de maand januari (=blad3!maandlabels). Bij de maanden hoef je alleen januari te benoemen, Excel zorgt voor de rest.
  4. Overigens kun je de namen oproepen door de F3 functietoets te drukken, dit geeft het Naam plakken venster.

Als je nu aan het gegevensbereik rijen en/of kolommen toevoegt, zal de grafiek zich automatisch aanpassen.

Veel succes!