In deze blog geef ik een beschrijving van hoe we in Excel uit een draaitabel dynamisch gegevens kunnen ophalen. We gaan hiervoor gebruik maken van de functie =DRAAITABEL.OPHALEN in combinatie met het gebruik van namen in Excel. Benieuwd hoe dat moet? Lees dan verder.

Bekijk ook onze GRATIS tutorial Excel; tabellen, grafieken en draaitabellen!

1. Databron aanmaken


Allereerst hebben we een databron nodig, of te wel een lijst met gegevens. Eerste tip: maak van de draaitabel bron eerst een Tabel, en gebruik dan de Tabel als bron voor de draaitabel. Waarom? Omdat een Tabel in Excel een dynamisch bereik heeft. Als er op een later moment rijen en/of kolommen aan de tabel worden toegevoegd, hoeven we de draaitabel alleen maar te verversen zonder na te denken over het feit dat de bron sinds het maken van de draaitabel van formaat is veranderd. Klik ergens in de lijst, ga naar Invoegen en klik op Tabel en OK.
 
 

Klik in de tabel en ga naar Invoegen – Draaitabel. Maak de draaitabel.

 
 

2. Ophaaltabel aanmaken


Vervolgens gaan we een ophaaltabelletje maken:
 

 

In de eerste lege cel gaan we nu de functie maken die uit de draaitabel de gegevens van Breda voor Excel 2003 basis ophaalt. Dit gaat heel eenvoudig door in de cel een "=” teken te typen en in de draaitabel de cel aan te klikken waar de betreffende waarde staat. Excel zal zelf de =DRAAITABEL.OPHALEN functie starten en invullen.
 

 
 

3. Waarde ophalen uit de draaitabel


Deze functie haalt de waarde uit de draaitabel op, ongeacht in welke cel de waarde terecht komt. Dus als we de opbouw van de draaitabel aanpassen, zal de waarde (zolang deze in de draaitabel voorkomt) gevonden worden.Deze functie gaan we kopiëren naar de andere 8 cellen. Maar we willen ook dat wanneer de plaastnamen en/of cursusnamen in de ophaal tabel andere waarden krijgen, de gegevens voor die waarden uit de draaitabel worden opgehaald.  We gaan daartoe twee namen aanmaken. Allereerst selecteren we de drie cellen met de cursusnamen, we klikken in het Naamvak en typen "cursus” gevolgd door een Enter. We doen hetzelfde voor de lokaties.

 


We gaan vervolgens beide namen in de DRAAITABEL.OPHALEN functie gebruiken. De oorspronkelijke functie ziet er zo uit: 
  
 
De functie ziet er dan als volgt uit:

 

Kopieer de functie met de vulgreep naar de andere cellen en klaar is Kees. Wanneer we nu in de ophaaltabel een andere cursus en/of locatie invullen, zullen de juiste gegevens automatisch uit de draaitabel worden opgehaald!

 
 

Zo haal je dus dynamisch data op uit een draaitabel.