Windows uitrollen is sinds de komst van Windows Vista enorm veranderd. Voor Windows 7 geldt dat het alleen nog maar mooier is geworden en de tools nog beter zijn geworden. In het 'Windows XP en eerder tijdperk' was uitrollen van Windows op grote schaal wel mogelijk, maar het kostte heel wat werk en tijd om alles goed op orde te krijgen, en te houden. Zo was het nodig om voor elke soort computer een apart disk image te bewaren. HP, Dell, Fujitsu etc., allemaal een apart image omdat de drivers en HAL niet gelijk waren. En dan ook nog eens per merk meerdere images omdat ook laptops, dekstops enzo niet dezelfde hardware bevatten.

Windows uitrollen is sinds de komst van Windows Vista enorm veranderd. Voor Windows 7 geldt dat het alleen nog maar mooier is geworden en de tools nog beter zijn geworden. In het 'Windows XP en eerder tijdperk' was uitrollen van Windows op grote schaal wel mogelijk, maar het kostte heel wat werk en tijd om alles goed op orde te krijgen, en te houden. Zo was het nodig om voor elke soort computer een apart disk image te bewaren. HP, Dell, Fujitsu etc., allemaal een apart image omdat de drivers en HAL niet gelijk waren. En dan ook nog eens per merk meerdere images omdat ook laptops, dekstops enzo niet dezelfde hardware bevatten.
Als je dacht dat dit het was dan ben je nog vergeten dat over de jaren een bepaald type computer ook nog wel eens van hardware kon wijzigen. Kocht je een Dell Optiplex in jaar 1, en nog een in jaar 2, dan was de kans groot dat er bepaalde onderdelen vervangen waren door betere (of goedkopere) onderdelen waardoor je weer een nieuwe disk image moest maken. Die images rolde je uit met behulp van Ghost. Er waren natuurlijk ook andere leveranciers imaging software, maar Ghost was, zoals dat heet, vrij goed te vinden en te gebruiken. Al met al kwam het er wel op neer dat een beetje groot bedrijf snel al meer dan 40 images moest onderhouden. Het kan immers gebeuren dat je de inhoud van een image moet aanpassen. Om de inhoud van zo’n image te wijzigen was eenvoudig, maar koste wel tijd:
  1. Rol het image uit op een computer.
  2. Wijzig alles wat je wilt wijzigen.
  3. Capture de gewijzigde disk in een disk image.
Simpel toch? Maarja, als je dat voor 40+ images moet doen dan is de lol snel voorbij. Oh ja, had ik al verteld dat je voor iedere taal die je wilde gebruiken ook nog een extra image nodig had? Aaargh.. Toch was dat realiteit. Niet gek dus dat het anders moest met Windows Vista. Het moest vooral minder tijd kosten allemaal en gemakkelijker.
Hoe is het dan allemaal beter geworden?
Ten eerste is het drivermodel dusdanig veranderd dat Windows Vista/7 op vrijwel elke computer zonder extra werk te installeren en te starten is. Je kunt natuurlijk pech hebben natuurlijk. Als je Windows Vista/7 installeert op de die-hard manier, vanaf DVD dus, dan gebeurt in het klein een hele grote deployment. Op de DVD staat namelijk een disk image dat tijdens installatie op je harde schijf wordt geschreven. Je kunt dus zeggen dat Microsoft via die DVD’s de grootste Windows deployment ever doet; Misschien een tip voor in het Guinnes book of records?
Het idee erachter is dat je binnen je bedrijf moet kunnen werken met ‘ one world wide image’ . Om dat te bereiken is er dus veel gedaan aan hardware ondersteuning, languages en het deployment proces:
  • Hardware ondersteuning: als je Windows via DVD installeert wordt het image (install.wim) op je harde schijf gezet, uiteraard vindt er ook een hardware detectie plaats, maar de meeste hardware wordt in het begin aangestuurd door ‘ universele drivers’ . Bij het eerste contact met de Windows Update servers worden de specifieke drivers aangeboden.
  • Windows 7 heeft geen taal, alle verschijningen binnen Windows komen uit een language pack. Het pack voor de Nederlandse taal heeft dus dezelfde mogelijkheden en leukigheidjes als de Engelse pack. Dat is helemaal fijn bij Windows Updates; we hoeven nu niet meer te wachten totdat er een patch gemaakt wordt voor de NL versie van Windows, Windows is namelijk taalloos.
  • De deployment opties zijn nu ineens heel aantrekkelijk geworden. Microsoft biedt ook erg goede ondersteuning aan mensen die ermee aan de slag willen. www.microsoft.com/deploymentis de thuispagina hiervoor.
Deploying Windows 7
In de slide hierboven zie je verschillende approaches die er zijn waarbij traditional slaat op de Windows XP manier van deployment en Modular op de manier die voor Windows Vista en Windows 7 het meest handig zijn. We willen graag een thin-image met daarin zo weinig mogelijk extra’s. Als dat op een computer gezet wordt kunnen we altijd nog die extra’s zoals drivers, Windows Packages en software toevoegen.
Deploying Windows 7
Je ziet dat er veel minder tijd in het onderhoud van de images gaat zitten op de modular approach. Dat komt omdat de inhoud van het image niet zo snel zal veranderen. Misschien ga je ooit een extra language pack toevoegen en wat belangrijke updates. Hoe je dat doet lees je binnenkort op dit blog.
Welke tools kunnen me helpen bij Windows 7 deployment?
Ik ga de tools bespreken in volgorde van gebruik. Eerst een Image Capturen, dan aanpassen en dan uitrollen is de volgorde die ik hanteer.
Phase 1: Zorg dat je er klaar voor bent.
De eerste stap die je zet als je denkt aan een migratie naar Windows 7 is nagaan of de huidige omgeving wel klaar is voor dit nieuwe besturingssysteem. De Microsoft Assesment and Planning Toolkit (MAP) is daarbij je gereedschapskist. Deze toolkit bestaat uit een aantal tools die samen zorgen voor hardware inventarisatie, compatibiliteits analyse en rapportage hierover. Het leuke aan deze toolkit is dat deze erg geschikt is als eerste hulpmiddel. Het is hierbij namelijk niet nodig om agents te installeren op computers waarvan je wilt weten of ze klaar zijn voor Windows 7. De MAP toolkit maakt gebruik van technologieën als WMI, Remote Registry en Active Directory Domain Services om zijn werk te kunnen doen.
Deploying Windows 7
MAP readiness check.
Deploying Windows 7
MAP Server Consolidation check.
De MAP Installfiles en guides downloaden doe je hier. Het is ook handig om te controlleren of de applicaties die in gebruik zijn overweg kunnen met Windows 7, daarvoor kun je de Application Compatability Toolkit 5.5 (AppCompat 5.5) gebruiken. Als er applicaties zijn die niet onder Windows 7 draaien zijn er uiteraard nog Windows XP mode, App-v, Terminal Services Remote App en Med-V om die applicaties toch beschikbaar te maken voor de gebruikers. Het fijnste is natuurlijk als alle applicaties gewoon blijven werken.
De Application Compatability Toolkit 5.5
Deploying Windows 7
De ACT 5.5 installfiles en guides downloaden doe je hier.
Deploying Windows 7
Nadat je zelf hebt gezien dat bijna alle computers Windows 7 wel aankunnen, kun je beginnen met opbouwen van de Windows 7 deployment infrastructuur. Hiervoor zijn een aantal documenten beschikbaar in de vorm van Infrastructure Planning and Design Guides (IPD). De IPD downloaden doe je hier.
Tot zover dit deel over Windows 7 deployment. In het volgende deel ga ik de verschillende tools behandelen. De slides die je hier ziet zijn uit het slidedeck dat Roel van Bueren en ik hebben gebruikt tijdens onze presentatie op de Windows 7 Deployment Dag van de NGN. Binnenkort kun je de twee sessies die wij samen deden, en ook de sessie van mijzelf over Windows 7 deployment m.b.v. SCCM 2007 SP2 bekijken via NGN-TV.