Van alle nieuwe, coole en gave veranderingen binnen SQL Server 2012 zijn de toevoegingen op het gebied van Business Intelligence toch wel het meest in het oog springend. Met name de toegankelijkheid is sterk toegenomen, voor zowel ons (de developer) als voor de eindgebruiker.

Van alle nieuwe, coole en gave veranderingen binnen SQL Server 2012 zijn de toevoegingen op het gebied van Business Intelligence toch wel het meest in het oog springend. Met name de toegankelijkheid is sterk toegenomen, voor zowel ons (de developer) als voor de eindgebruiker.
SQL Server Analysis Services
Business Intelligence (BI) in SQL Server omvat een drietal onderdelen. SQL Analysis Services (SSQS), voor het maken van een multi-dimensionaal datawarehouse, Integration Services (SSIS) voor het bewerken en importeren van data en Reporting Services (SSRS) voor het maken van rapportages.
Analysis services is tot nu toe een vrij specialistisch product. Je moet verstand hebben van de data en hoe deze in een multi-dimensionale structuur te passen is. Vaak noemen we dit 'Cubes', maar in de praktijk zijn het meestal geen 3 dimensies (zoals een kubus), maar veel meer dan dat. Voor veel mensen is dat erg moeilijk te visualiseren, laat staan te gebruiken. Daarnaast is het querien van de data met MDX queries ook niet direct makkelijk te noemen. Het is zeker super krachtig, maar het heeft een flinke learning curve.
De nieuwe versie van Analysis services is gebaseerd op het BI Sementic Model, waarbij het óók mogelijk is om met 'tabular' data te werken (tabellen met de gebruikelijke 2 dimensies). Dit maakt het voor velen veel inzichtelijker en lijkt een datamodel in SSAS meer op een 'gewoon' database diagram. Daarnaast is de editor erg overzichtelijk en handig in het gebruik. Hieronder zie je een scherm waarin je de eigenschappen van een tabel kunt aanpassen en hiërarchien kunt toe voegen. Op de achtergrond zie je nog het diagram met de relaties tussen de verschillende tabellen.
SQL Server 2012 Self-Service BI
De ingewikkelde MDX queries zijn vervangen door 'DAX'. Op het eerste gezicht lijkt het nog het meest op Excel formules. Hieronder zie je het scherm waarin je een preview van de data ziet en daarbij een nieuwe colom met een DAX formule die je bovenin in de formule balk ziet.
SQL Server 2012 Self-Service BI
Self-service BI
Ze hebben niet alleen Analysis Services aangepakt, er is ook een nieuwe manier beschikbaar voor het maken van rapportages. Door middel van Selfservice BI kunnen informatie werkers zelf hun rapporten samenstellen. Op het eerste gezicht klinkt dat beangstigend, maar in de praktijk denk ik dat het voor velen mogelijk moet zijn om een duidelijk rapport te bouwen. Het onderdeel zal de naam PowerView krijgen en draait in de browser als Silverlight Applicatie (hopelijk volgende versie HTML5, want anders hebben we een probleem). Een andere beperking is dat het alleen draait binnen SharePoint. Hopelijk komt MS nog met een versie die ook 'stand alone' draait, want niet iedereen heeft natuurlijk SharePoint.
Het bouwen van een rapport is nauwelijks ingewikkelder dan het maken van een draaitabel in Excel. Rechts staat de data die beschikbaar is in het model (zoals hierboven gemaakt). Klik op het design-area en klik op de vikjes voor de data en je hebt een tabel. In de Ribbon kies je hoe de represenatie moet zijn: Tabel, grafiek, en in welke vorm dan. Door de voorgaande stappen te herhalen voeg je nieuwe tabellen of grafieken toe. Deze onderdelen zijn automatisch aan elkaar gerelateerd; door bijvoorbeeld te klikken op een balk van de ene grafiek komt er automatisch een filter op de andere grafieken en tabellen.
SQL Server 2012 Self-Service BI
Ook kunnen grafieken geanimeerd worden. In de onderstaande afbeelding zie je een grafiek op basis van aantallen producten per maand. Door op de 'play' knop te drukken gaat onderin een slider lopen en zie je hoe de aantallen producten zich ontwikkelen door de verschillende maanden.
SQL Server 2012 Self-Service BI
Wanneer iemand klaar is met het rapport hoeft hij alleen maar op save te drukken en het rapport wordt opgeslagen in SharePoint. Een ander ding dat opvalt is dat het rapport met 'live' data ontworpen wordt. Je ziet direct wat je doet en hoe het er uit ziet! Een echte WYSIWYG omgeving dus. Je hoeft ook niet telkens op 'preview' te drukken zoals in reporting services. Ik vraag me wel af hoe ze dat geregeld hebben met de load op de server, maar daar zal wel iets slims bedacht zijn.
Met een druk op de knop is het rapport ook full screen te maken zodat je ‘m bijvoorbeeld in een presentatie kunt gebruiken.
SQL Server 2012 Self-Service BI
Naast Self Service reporting in PowerView, is er ook Self Service Alerting. Dit houdt in dat je regels kunt instellen wanneer je op de hoogte gebracht wil worden dan veranderingen binnen een rapport. Dit voorkomt dat je telkens een rapport gaat bekijken of er al een belangrijke wijziging is zonder dat hier een echte reden voor is. Je stelt in wanneer en bij welke waarde je een melding wilt krijgen. Je ontvangt dan automatisch een e-mail met de melding dat het rapport gewijzigd is en op basis van welke waarde dit is gebeurt. Ook dit wordt weer vanuit SharePoint geregeld.
Meer over SQL Server 2012
SQL Server 2012 is geen kleine update, maar echt een grote stap vooruit. Zie ook mijn vorige blogs over SQL Server 2012: