Er is een nieuwe versie van Oracle gelanceerd, namelijk 12c. Met deze versie is er een hoop veranderd. De overgang van Oracle 10g naar 11g was relatief klein, toen werd alleen weblogic toegevoegd. Als je van 11g naar 12c overstapt ga je van interne oplossing naar cloudoplossing. Dit is een groot voordeel omdat je vanuit de cloud meerdere databases makkelijker en sneller kunt beheren. Meer weten over deze veranderingen? Lees dan verder!

Grote veranderingen in 12c

In bijvoorbeeld Oracle 11g heb je databases, en elke applicatie heeft zijn eigen database. In die databases zit natuurlijk veel overlap in resources en services. In 12c werkt het anders, je hebt namelijk een container database met alle data die je hebt en vervolgens kun je alle applicaties die je nodig hebt eronder hangen. Ook is de overhead van losse databases naar boven gegaan, dus je hoeft maar één keer in te loggen (dit systeem is vergelijkbaar met dat van Office 365). Je kunt nog steeds verschillende niveaus aanbrengen in de gebruikers, wat vanwege security redenen erg handig is.

Trainingen Oracle 10g-11g

Wil je eerst beginnen met het beheren van 10g of 11g databases? Dan zijn wellicht de volgende trainingen iets voor jou:

Oracle 10g
 
Oracle 11g
 
 

Trainingen 12c

De basis om Oracle 12c onder de knie te krijgen is de Oracle Database 12c: Administration training. Daarna kun je losse onderdelen gaan trainen die voor jou belangrijk zijn. Voor het volgen van de onderstaande trainingen is een afgeronde 11g Administration I of 12g Administration I vereist:
Note: In deze training wordt ook Multitenant Architectuur besproken
  • Oracle Database 12c Back-up and Recovery (nog niet beschikbaar)
  • Oracle ASM Storage Structures – Advanced Storage Structure (nog niet beschikbaar)
Note: deze training heeft niets met het databasebeheer van Oracle te maken, maar de manier waarop data wordt opgeslagen.

SQL als voorwaarde

Er is één standaard taal die je gebruikt om data uit een database te halen: SQL (Structured Query Language). Een query is een commando die je geeft aan een database: zoals "ik wil alle mannen uit de gemeente Amsterdam”). Als je goed bent in SQL dan kun je in principe alle databases beheren. Dit geldt niet meer als je naar data warehousing of BI toegaat. SQL is altijd nodig als voorkennis. De training Oracle Database 11g: SQL Fundamentals I biedt je de benodigde basiskennis en met Oracle Database 11g: SQL Fundamentals II ga je dieper op de stof in.

PLSQL (program language SQL)

PLSQL is voor de echte techneuten die in de database dingen gaan veranderen. Ze halen dus geen gegevens uit databases, maar ze maken veranderingen aan de structuur. PLSQL is de ontwikkeltaal binnen een database. Deze programmeertaal is erg belangrijk bij Oracle, maar komt ook voor bij Microsoft SQL Server. Wil je hier meer over leren? Volg dan de training Oracle Database 12c SQL en PL/SQL Fundamentals.

Trainen bij Master it

Natuurlijk staan wij altijd voor je klaar om je te voorzien van passend advies. Dus wil je graag je leerdoelen bereiken? Deel ze dan met ons en dan kijken we samen hoe je dat het beste kan doen! Zo zorg je ervoor dat je Oracle optimaal kunt gebruiken. Daarnaast train je bij ons volgens onze Active Learning methode. Dit houdt in dat je met hands-on labs en in je eigen tempo de stof eigen maakt. Zo kun je wat je leert direct in de praktijk brengen en ben je niet onnodig veel tijd kwijt met dingen die je al weet.